Bert Roodhooft
Caroline De Bleeckere

Nederenamestraat 121
9700 Oudenaarde
055 30 07 99 | mail onsWat houdt de behandeling in?

De osteopatische behandeling bestaat uit een hele waaier van zachte technieken. Er wordt nooit ‘gekraakt’ zoals sommige mensen vrezen, alles gaat via zachte bewegingen en rekkingen. Daarbij is duidelijk te zien wat de baby leuk vindt (wordt rustig / valt in slaap) en wat hen irriteert (wordt onrustiger / weent).

De aanpak van de osteopaat blijft altijd holistisch, hij ziet de mens als een geheel. Dit wil zeggen dat hij niet enkel inwerkt op de zone van het letsel, maar op alle structuren die met het probleem te maken hebben. Vaak bevindt de oorsprong van problemen zich ver buiten de regio van de optredende symptomen.

Een vroegtijdig ingezette osteopatische behandeling geeft in sommige gevallen betere en snellere resultaten. Dit is zeker het geval bij asymmetrieën van het hoofdje. Wat niet betekent dat behandeling van een asymmetrisch hoofdje op iets latere leeftijd geen nut meer zou hebben.

Zo zal een osteopaat van meet af aan communicatief duidelijk zijn met de ouders en door zijn onderzoek bepalen of hij de klachten (mede) kan behandelen. Hij is geen pediater (kinderarts) en moet dan ook rekening houden met zijn beperkingen. Een samenwerking van verschillende disciplines (bv. met de pediater, huisarts, vroedvrouw, ...) kan enkel leiden tot een betere en vluggere oplossing van de klachten.

Osteopatische behandelingen zijn geen chronische behandelingen. De osteopaat wil enkel de baby in de optimale conditie brengen zodat hij daarna zelf, in het verdere groeien, zijn problemen kan overwinnen. Zo is de uitspraak ‘het zal wel uit de baby uitgroeien’ nog niet zo gek bedacht. Alleen heeft de baby soms een beetje hulp nodig om de natuur bij te staan om het opgelopen trauma te herstellen.

Het aantal behandelingen zal dus afhangen van de problematiek bij je baby. Meestal volstaan tussen de 2 en 10 behandelingen om tot de gewenste resultaten te komen. Deze behandelingen worden niet altijd snel na elkaar uitgevoerd. De eerste behandelingen zullen wekelijks verlopen, later zal er meer tijd tussen zijn.