Bert Roodhooft
Caroline De Bleeckere

Nederenamestraat 121
9700 Oudenaarde
055 30 07 99 | mail ons

Fitvibe

In onze praktijk bieden we al enkele jaren de mogelijkheid aan om te trainen op de Fitvibe Medical.
In de eerste plaats zal het toestel worden gebruikt voor de revalidatie van patiënten. Dit kan enkel na afspraak en op doktersvoorschrift!!!
Uit recente onderzoeken aan Belgische universiteiten blijkt duidelijk dat in het wilde weg gaan trillen niet aangewezen is: niet alle spiergroepen van het lichaam reageren optimaal op dezelfde frequenties. Aanpassingen zijn noodzakelijk! De Personal Coach van de fitvibe laat meer variatie toe en speelt meer in op de juiste progressie die het lichaam nodig heeft. Daarom is het van belang te trainen met een kinesitherapeut om programma’s individueel aan te passen.
In onze praktijk komen regelmatig mensen met MS, CVS(chronisch vermoeidheid syndroom) en fibromyalgie oefenen op de fitvibe. Deze trainingsmogelijkheden zijn een zegen voor deze patiëntengroep. Zij  ondervinden veel baat bij het trainen op de fitvibe.

Leeftijd
Vibratietraining is voor alle leeftijden! Voor senioren is er theoretisch geen leeftijdsgrens. Zolang de persoon zelfstandig kan stappen, kan ook een trilplaat gebruikt worden. Voor senioren met aanleg tot ernstige spierverzwakking en botontkalking is het zelfs een sterke aanrader om 3 x/week te gaan trillen. Voor kinderen op jonge leeftijd is er wel een beperking omwille van het ‘lichte‘ gewicht en vooral in de groeiperiodes waar kraakbeen gevoelig kan reageren op intensieve inspanningen of contacten. Vibratietraining kan dan alleen maar in zeer beperkte mate.

Reacties van het lichaam
Vibraties gaan door het hele lichaam, dus ook naar het hoofd. Uw houding op de plaat is dan ook van essentieel belang om minder aangename reacties boven het schouderniveau te vermijden. Maak gebruik van enkel-, knie- en heupgewricht om de trillingen te sturen naar waar ze nodig zijn. Vibratietraining geeft hoofdzakelijk reacties op het niveau van weke weefsels (spieren, pezen) en botten. De bloedsomloop zal plaatselijk (daar waar het lidmaat in contact komt met de plaat) geactiveerd worden en geeft aanleiding tot rood worden van de huid en prikkelingen onder de huid. Het hart wordt niet getraind waardoor over-acting vermeden wordt en relatief weinig transpiratie optreedt.

(Sport)kwetsuren
WBV is een statische vorm van trainen waardoor trainen in blessureperiode toch mogelijk kan zijn. Tijdens de revalidatie van sportblessures of na operaties wordt de trilplaat gebruikt om in een minimum van tijd terug kracht te winnen.

Wanneer niet gebruiken
Op onze fitvibe worden de tegenaanwijzingen ook duidelijk in beeld gebracht via het computerscherm. Niet alle contra-indicaties zijn absoluut maar eerder afhankelijk van situaties en van personen. Wij raden aan om hiervoor advies te vragen.

Goed gevoel
Sporters die lange fysieke inspanningen leveren kennen het fenomeen van de ‘runners high‘: het lichaam kan vermoeid zijn maar het gevoel is positief. Ook via intensieve trillingen ontstaan natuurlijke hormonale werkingen in ons lichaam die én geest én body een gevoel van welbehagen geven. Een gezonde geest in een gezond lichaam is een advies dat perfect past bij fitvibe training.

Meer weten over de voordelen van dit soort training?
Neem gerust contact op met ons!
Meer informatie vind je ook op de site van fitvibe:
http://www.fitvibe.com
http://www.fitvibe.be