Bert Roodhooft
Caroline De Bleeckere

Nederenamestraat 121
9700 Oudenaarde
055 30 07 99 | mail ons

Anamnese &  Onderzoek

We zien je voor het eerst in onze wachtplaats en nemen je mee naar de behandelruimte. Vanaf dan is ons behandelingsproces reeds begonnen. “Kon je goed zitten? Stond je vlot recht? Mankte je? Spreek je duidelijk?...” Je komt aan ons bureau voor een vraaggesprek. Eerst enkele administratieve gegevens daarna meer gerichte vragen over je problemen, je levensstijl en activiteiten, over eventuele gezondheidsproblemen uit het verleden of heden die effect hebben op de werking van je lichaam vandaag. Het is ook belangrijk te weten dat een voorval dat jaren geleden heeft plaatsgevonden toch de oorzaak kan zijn van allerlei klachten waar je nu last van hebt. Klachten keren vaak terug als de oorzaak niet wordt aangepakt. Er wordt ook gevraagd naar jouw algehele gezondheid. Hoe functioneer je in het algemeen, welke behandelingen heb je al ondergaan,… Zo krijgen we een totaalbeeld van jouw als patiënt.

Indien je in het bezit bent van bijkomende onderzoeksresultaten (RX, CT-scan, MRI, bloedtest,…) is het goed deze mee te brengen. Dit kan nuttige informatie opleveren.

Daarna mag je je uitkleden tot op je ondergoed. Het is belangrijk dat we je hele lichaam kunnen beoordelen naar beweging en houding om tot een goed onderzoeksresultaat te komen. Je mag steeds een partner, vriend of vriendin meebrengen indien je zo meer gerustgesteld bent.

We gebruiken enkel onze handen om bewegingsverliezen op te zoeken. We richten ons op alle drie genoemde lichaamssystemen (pariëtaal, visceraal en craniosacraal), omdat een storing in het ene systeem altijd invloed heeft op het andere. De harmonie tussen deze systemen is dus van vitaal belang om het zelfgenezend vermogen van ons lichaam zo optimaal mogelijk te houden.

“Voelen “ is een ondergewaardeerd zintuig maar voor ons is het van enorme betekenis om na te kunnen gaan wat er is misgelopen in het lichaam. De osteopathische filosofie benadrukt de interrelaties tussen de verschillende systemen in het lichaam en hoe het ene deel effect heeft op hoe je beweegt en reageert op pijn en/of letsels. We zoeken naar meer specifieke bewegingsbeperkingen. Voor onze “denkende vingers” is palpatie van allerlei gewrichten en de weefsels errond essentieel. Al deze informatie geeft ons een beeld van jouw in totaliteit. Waar loopt het fout en hoe kunnen we het oplossen? Zelfs in de meest complexe gevallen zullen we proberen reeds bij de eerste afspraak te beginnen behandelen. We leggen uit wat je precies mankeert en stellen een behandelplan op.