Bert Roodhooft
Caroline De Bleeckere

Nederenamestraat 121
9700 Oudenaarde
055 30 07 99 | mail ons

Basisprincipes
Osteopathie is gebaseerd op een viertal uitgangspunten:

Het belang van een onbelemmerde circulatie:
Levend weefsel moet continu verzorgd worden zodat zelfregulatie mogelijk blijft. Deze verzorging gebeurt door het bloed en de lymfe. Stromend water blijft gezond omdat het telkens ververst wordt. Een continue stroom van bloed en lymfe tot op celniveau is noodzakelijk om het weefsel gezond te houden. Stilstaand water wordt troebel en is een bron van besmetting; wordt de circulatie belemmerd dan wordt het weefsel ziek.

De belemmering wordt gezocht in spanningen in spieren, fasciën en ligamenten, gewrichtsblokkeringen, verminderde beweeglijkheid van organen, enz.

De betekenis van structuur en functie:
Charles Darwin zei: “ De functie creëert het orgaan.” Structuren zoals organen, botten en spieren zijn door hun specifieke functie ontstaan. Botten zorgen bijvoorbeeld voor bescherming tegen druk- en trekkrachten. Meer inwerking van deze krachten zorgt voor meer botopbouw. De veranderde functie verlangt meer van de structuur. Hetzelfde gebeurt bij organen. Wanneer de functie toeneemt, groeit ook de structuur van het orgaan. Wanneer de functie afneemt, schrompelt het orgaan. Maar ook de omliggende structuren van het orgaan zijn van belang voor het uitvoeren van de functie. Als bijvoorbeeld de beweeglijkheid van de borstkast afneemt, zal dit van invloed zijn op de longfunctie.

De verminderde beweeglijkheid van de structuren zijn van diagnostische betekenis in de osteopathie. Bij gestoorde functies verandert de structuur maar het lichaam zal dit eerst trachten te compenseren. Wanneer compensatie niet meer mogelijk is, ontstaat een structureel probleem en wordt het lichaam ziek. De structuur wordt door de osteopaat onderzocht op de bewegingsmogelijkheid, de richting, het ritme en de spanning.

De zelfregulerende krachten van het lichaam:
Gezondheid is een vorm van dynamisch evenwicht. Het lichaam bezit zelfregulerende krachten en de aangeboren eigenschap zichzelf te verdedigen. Er zijn duizenden situaties denkbaar waardoor het lichaam uit evenwicht gebracht wordt. De zelfregulerende krachten kunnen via talloze mechanismen het organisme vanuit zijn zieke toestand weer naar gezondheid brengen.

Osteopathie richt haar behandeling op het herstellen en/of stimuleren van de zelfregulerende krachten. Daar waar de bewegings- en of mobiliteitsverhoudingen van de structuren hersteld worden, wordt de circulatie weer mogelijk.

De mens als ondeelbare eenheid:
Het menselijk lichaam vormt een ondeelbare eenheid en kan alleen als eenheid functioneren. In het lichaam vormen de fasciën (dunne bindweefselenveloppen) een raderwerk. Ze hebben contact met elkaar, gaan in elkaar over en bouwen als het ware één grote lichaamsfascia.

De fasciën vormen in de osteopathie één van de verklaringen waarom een oorzaak van een probleem op een bepaalde plaats in het lichaam tot symptomen op een totaal andere plek kan leiden.