Gezondheidsproblemen bij kinderen Bert Roodhooft 05/05/2022
Is uw kind te regelmatig ziek?

Chronische luchtwegeninfecties, slijmen, oorontstekingen: kunnen we er iets aan doen?

Aan acute infecties kunnen wij als osteopaat niets doen Die luchtwegproblemen lossen we kinesitherapeutisch op. Aan chronische terugkerende problemen zoals luchtwegeninfecties, hoesten, slijmen, oorontstekingen is er dikwijls wél iets te doen.

Er is een reden waarom sommige gezondheidsproblemen steeds terugkeren.

Niet zomaar chronisch!

Er is een reden waarom sommige gezondheidproblemen steeds terugkeren. Via therapie en via het screenen van het lichaam op verwante problemen, kunnen we de weerstand van je kind herstellen. Ook door tips en voedingsadvies te verschaffen maken we je kind beter.

Laten we beginnen bij het begin

De geboorte van een baby is meestal een bijzonder blije gebeurtenis. Tegelijk is het één van de meest stressvolle momenten in je leven. Tijdens de bevalling werken er enorme krachten vanuit de baarmoeder (de weeлn) op de baby in. Het kindje moet zich bij het uitpersen ook draaien en ondervindt daarbij weerstand van het bekken en de bekkenbodemspieren van de moeder. Het schedeltje van de baby is daar gelukkig op voorzien door de fontanellen en door het feit dat de verschillende botstukjes van de schedel over elkaar kunnen glijden. Deze vervormingen van het hoofdje verdwijnen meestal op een natuurlijke manier. Soms gebeurt echter dat de inwerkende krachten (weeën) te hevig en te bruusk geweest zijn, bijvoorbeeld bij een ingeleide zwangerschap. Of vaak komt het ook voor dat het kindje in een moeilijke houding in het bekken lag of de bevalling stilvalt en er hulpmiddelen zoals een zuignap aan te pas zijn gekomen om de bevalling te begunstigen. In zo’n gevallen kan het zijn dat de schedelbotstukjes van een baby’tje zodanig geklemd/geduwd of verschoven zijn dat ze niet vanzelf op hun plaats terugkomen. Dit kan allerlei klachten veroorzaken, van een moeilijke zuigreflex, tot ontroostbaar huilen,… tot spijsverteringsklachten. Baby’tjes die met een keizersnede geboren zijn, ondervinden die krachten en weerstand tijdens de bevalling niet, maar hebben zelfs meer kans tot het ontwikkelen van een blokkade van de schedelbotstukjes na wekenlange duwbewegingen in de richting van een opening waar ze nooit door kunnen geraken.