Tinnitus … een pieptoon in uw oren? Bert Roodhooft 05/05/2022
Om gek van te worden

Wat kan osteopathie doen aan de pieptoon in uw oor?

Tinnitus, ook wel oorsuizen genoemd, is een geluidsgewaarwording zonder geluidstrilling van buiten het oor. Het kan zich uiten als ruisen, fluiten en suizen.
Tonen kunnen hoog of laag zijn, pulseren/kloppend, continu of overeenkomstig met de hartslag. Het kan in een oor zijn of in beide oren. Tinnitus wordt vaak als psychisch erg belastend ervaren.
Tinnitus is door een KNO-arts moeilijk te meten met meetinstrumenten. Daarom is het een aandoening die veelal als subjectief geclassificeerd wordt, oftewel de patiënt ervaart een klacht die niet te meten of zichtbaar te maken is. Toch is er zeker een behandeling mogelijk.

Een behandeling voor uw tinitus is zeker mogelijk

Wat gebeurt er in je lichaam?

Tinnitus is lastig uit te leggen. Er kunnen veel verschillende oorzaken zijn en daarnaast spelen er veel dingen mee in het lichaam die invloed kunnen hebben. Onderstaand verhaal kan daarom wat lastig te lezen zijn (technisch). Het oor geeft geluidstrillingen door naar onze hersenen via het trommelvlies, de gehoorbeentjes in het middenoor en het slakkenhuis in het binnenoor. Het middenoor is een ruimte gevuld met lucht. De druk wordt er gereguleerd door de buis van Eustachius die het middenoor met de neus/keelholte verbindt. Het slakkenhuis in het binnenoor is een ruimte gevuld met lymfevocht. Naast het slakkenhuis ligt het evenwichtsorgaan. Vanuit het slakkenhuis gaat een hersenzenuw naar de hersenen die prikkels doorgeeft aan het brein. Deze zenuw moet hiervoor door het hersenvlies heen. De hersencellen in het gebied, waar het gehoor binnenkomt, worden als het ware getuned met stofjes die het volume min of meer kunnen bepalen. Deze stofjes worden neurotransmitters genoemd. Er zijn neurotransmitters die zenuwcellen prikkelen/activeren en er zijn neurotransmitters die zenuwcellen kalmeren. Wanneer er problemen zijn in ййn of meerdere van deze regio’s, kan tinnitus een gevolg zijn. Trauma’s als lawaaibeschadiging van het oor, ooroperaties en oorinfecties, maar ook een hersenschudding, nekklachten (whiplash), kaakproblemen en problemen in het centrale zenuwstelsel kunnen vreemde gehoorsensaties opwekken. Soms gaat tinnitus gepaard met problemen in het evenwichtsorgaan. Dit komt omdat het slakkenhuis van het oor en het evenwichtsorgaan beiden in het binnenoor gelegen zijn. Wanneer de buis van Eustachius niet goed functioneert, bouwt de druk in het middenoor zich op. Hierdoor kan er ook “ruis” op de lijn ontstaan. Die ontstaat door veranderde spanning op het trommelvlies. De hersenen zijn omgeven door vliezen en deze lopen door rondom het ruggenmerg tot aan de stuit. Hierdoor kan een val op de stuit soms ook voor tinnitus zorgen, omdat de gehoorzenuw die door het hersenvlies heen moet, geprikkeld wordt door een veranderde spanning in dit vlies. Bij langdurige stress kan er een disbalans ontstaan in de samenstelling van de neurotransmitters. Het brein zet hierdoor het volume min of meer te hoog. Denk hierbij aan een microfoon die piept wanneer het volume van de versterker te hard wordt gezet. Eigenlijk kunnen alle bewegingsverliezen rondom de nek en kaken een stoorzender zijn voor de informatieoverdracht van het lichaam naar het brein.
Deze opsomming is uiteraard niet volledig, maar omdat niet alle oorzaken in het oor zelf gelegen zijn, geeft het wel een indicatie waarom oorsuizen de interesse van een osteopaat heeft.

Wat kan osteopathie voor je betekenen?

Bij tinnitus is het van belang om zo snel mogelijk met de behandeling te starten, dan is de kans van slagen het grootst. De osteopaat gaat met een vraaggesprek en uitgebreid lichamelijk onderzoek bekijken welke delen van het lichaam niet goed bewegen, met speciale aandacht voor de mobiliteit van de (hals)wervelkolom, het heiligbeen, de stuit en de kaakgewrichten. Maar ook de bindweefselstructuren en spieren in de halsregio dienen goed mobiel te zijn. De buis van Eustachius kunnen we niet direct behandelen, maar wel indirect door technieken op de schedel. Door het functioneren van de uitscheidingsorganen te optimaliseren verbetert de kwaliteit van het slijmvlies waarmee deze bekleed is. Hierbij geven we soms ook voedingsadviezen. Belangrijk is om langdurige stress te vermijden. De bijnieren produceren hormonen die invloed hebben op de samenstelling van het lymfevocht, wat mogelijk tinnitus kan uitlokken. Balans tussen inspanning en ontspanning is ook belangrijk voor de balans van neurotransmitters in onze hersenen. Langdurige stress kan ervoor zorgen dat de neurotransmitters die de hersenactiviteit stimuleren de overhand krijgen en zo het volume als het ware op gaan schroeven, met tinnitus als mogelijk gevolg. Er bestaat geen osteopatisch recept voor tinnitus en niet elke tinnitusklacht is osteopatisch te behandelen. Elke patiлnt is ook hierin uniek en zal dus als zodanig onderzocht en behandeld worden.