Hoofdpijnklachten Bert Roodhooft 05/05/2022
HOOFDPIJN, MIGRAINE

Enkele voorbeelden van hoofdpijn en hun behandeling

Amper 4% van de bevolking zegt nog nooit hoofdpijn of aanverwante klachten te hebben gehad. Het is dus duidelijk een veelvoorkomende klacht waarbij vrouwen nog 2 tot 3 keer meer dan mannen last van hebben.
Bert als osteopaat, en Caroline als kinesitherapeute, kunnen u hulp bieden bij de verschillende oorzaken van hoofdpijn.

We zullen in deze rubriek proberen om u een meer te informeren over de verschillende soorten hoofdpijn, aangezichtspijn en andere hoofdklachten.

In feite heeft ieder persoon een unieke hoofdpijn

Hoofdpijn is geen ziekte, het is een signaal.

Hoofdpijn is geen ziekte op zich. Het is gewoon een signaal dat het lichaam een probleem ervaart dat zich heel dikwijls ergens anders situeert. Hoofdpijn kan bonzend, zeurend, stekend , acuut of chronisch van aard zijn. Het kan rondom het hoofd zitten en het kan unilateraal aanwezig zijn. Meestal gaat hoofdpijn wel over en is de oorzaak onschuldig. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het geen impact heeft op uw levenskwaliteit. Het is een van de grootste redenen van ziekteverzuim op het werk. Stress ( al dan niet van het werk zelf) is vaak een trigger. Het verergert de eigenlijke oorzaak waardoor de pijnsensatie erger wordt. de echte onderliggende oorzaak is vaak wat anders maar door de “stress” verslecht het probleem wel. Mogelijke oorzaken zijn ook : een slechte slaaphygiene, gebruik van pijnstillers, koffie, voedingsintoleranties, maag en darmklachten, slecht werkende lever of nieren, blokkades van nek of rug, ademhalingsproblemen, houdingsproblemen door het lange computerwerk, … Voor veel vormen van hoofdpijn is een behandeling bij de osteopaat een meerwaarde. Bert Roodhooft, als osteopaat, gaat op zoek naar de primaire oorzaak. Hij bekijkt het lichaam als één geheel en onderzoekt het ganse lichaam naar de oorzaak van de klacht. Die is dikwijls ver verwijderd van de plaats van de pijn. Hij lost blokkades op, verbetert de doorbloeding en zal de primaire hoofdpijn maar ook de secundaire klachten zoals duizeligheid, evenwichtsproblemen en dergelijke doen verdwijnen.

Migraine

Waar spanningshoofdpijn wordt ervaren als een band, een helm rondom het hoofd , is er bij migraine vaak een kloppende, bonzende pijn aan één zijde van het hoofd. Het is geen chique vorm van zeggen dat je hoofdpijn hebt maar het is iets heel specifieks. Hersenscanners hebben aangetoond dat tijdens een migraineaanval de hersenstam geactiveerd wordt en dat er een uitbarsting van activiteit plaatsvindt in de bloedstroom naar de hersenschors. Het verloop van migraine-aanvallen wordt opgedeeld in 4 verschillende chronologische fases met elk verschillende mogelijke symptomen: 1. Een “prodromale fase” (een aanloopfase die kan voorkomen gedurende uren of dagen voor een aura- of migrainefase en zich geleidelijk opbouwt) 2. Een “aurafase” (aura epileptica, initiatie fase die vaak enkele tientallen minuten tot een uur duurt) 3. De migraine- of pijnfase (duurt meestal tussen de 4 en 72 uur) 4. De postdromale fase (een eind- of herstelfase die kan voorkomen gedurende uren en dagen en geleidelijk wegebt). Er is een verschil tussen de verschillende migrainetypes en tussen de individuele patiлnten. Niet iedereen ervaart elke fase in dezelfde mate. Na een grondig intake-gesprek en onderzoek kunnen we proberen om de echte oorzaak van jouw migraine te bepalen en te behandelen.