Bert Roodhooft
Caroline De Bleeckere

Nederenamestraat 121
9700 Oudenaarde
055 30 07 99 | mail ons

Bekkenbodemreëducatie

Het doel van kinesitherapie is de storingen in het afsluitmechanisme van de urineblaas of endeldarm te verhelpen door training en versterking van de bekkenbodemspieren.

Bekkenbodemtraining
Met name bij lichte stress-incontinentie of stoelgangincontinentie kan uw arts u een bekkenbodemtraining onder leiding van een kinesist voorschrijven. Tijdens de training maakt u kennis met oefeningen waarmee u de bekkenbodemspieren bewust leert samentrekken en zo versterkt.

Bekkenbodemtraining met intravaginale kegeltjes
Intravaginale kegeltjes zijn conisch toelopende kegeltjes met een verschillend, oplopend gewicht. Het kegeltje wordt in de vagina gebracht en blijft daar zitten door het aanspannen van de bekkenbodemspieren. Net als bij een haltertraining gebruikt u bij een toenemende kracht van uw bekkenbodemspieren steeds zwaardere kegeltjes, totdat de bekkenbodem zo sterk is dat deze zijn natuurlijke functie weer kan uitoefenen.

Bekkenbodemtraining door middel van elektrostimulatie respectievelijk Bio-feedback
Bij elektrostimulatie worden de spieren van de bekkenbodem met elektrische impulsen geprikkeld, zodat deze gestimuleerd en versterkt wordt. Een Bio-feedbackapparaat geeft door middel van signalen de vorderingen weer van de training.

Elektrostimulatie
Dit is een passieve methode die eveneens bedoeld is voor het versterken van de bekkenbodemspieren. In de vagina wordt een soort plastic kaars ingebracht voorzien van elektroden die elektrische stroompjes afgeven. Deze stroompjes zijn afgestemd op de pathologie en de beoogde effecten.

Gedragstherapie
Deze therapie heeft als doel de plasgewoonten van de patiënt te wijzigen. De patiënt houdt in een schema de vorderingen bij, tegelijk met de hoeveelheid vochtinname en het aantal urinelozingen in de loop van de dag.